Som självutnämnd New York-expert får jag många frågor på Twitter och mail när folk ska åka till NYC. Här kommer de vanligaste.

Hur hittar man ett schysst hotell som inte kostar hela reskassan?
– Det enkla svaret är att det inte går.Att hitta ett schysst hotell som inte är loppätet och ändå inte svindyrt är faktiskt ganska trixigt. När jag har varit i New York längre än nån vecka har jag hyrt lägenheter.  Men jag har bott på allt från tokbilliga vandrarhem till lyxiga hotell och för mig är läget viktigast. Sen får man helt enkelt bestämma sig för vilken ambition man har med resan och betala därefter.
Bloggen newyorkinspiration.com har en väldigt bra sammanfattning på hotell i olika prisklasser.

Var ska man bo? Vilket område är bäst?
– Det där är ju såklart en smaksak. Mitt råd är oftast att försöka bo söder om 23:e gatan, alltså Downtown på ett eller annat sätt. Här finns det sköna hänget och de bästa barerna och restaurangerna. Det är bättre att för dagen göra utflykter uptown än att behöva åka långa taxiresor för kvällsunderhållning. Med det sagt så är i mina ögon Upper West Side också en underbar stadsdel, och även Brooklyn Heights eller Williamsburg för den delen. Men undvik att bo i Midtown och lockas inte av säljande rubriker som ”Supernära till Time Square”.

Men om man vill bo i lägenhet då? Hur hittar man en sån?
–  Här har jag lite mer erfarenhet. För något år sedan så inträdde en lag som förbjuder andrahandsuthyrning av lägenheter för kortare tid än en månad. Detta är dock en ganska tandlös lag och inte så många följer den. Det går utmärkt att hitta lägenheter för kortare perioder. Här har jag främst två tips:
Airbnb.com är en sajt som förmedlar andrahandsboende i hela världen. En snygg och lättanvänd sajt som känns trygg, du betalar dem när du bokar och de håller pengarna tills du på plats bekräftat att allt är ok, först då för de över pengarna till uthyraren. Jag har själv inte använt dem men har flera vänner som gjort det med gott resultat.
Svenska kyrkan i New York har ett bostadsforum där många New York-svenskar annonserar om roomies eller lägenheter för uthyrning. Här har jag haft mest fiskelycka.(Uppdatering: Dessvärre verkar svenska kyrkan ha lagt ner sitt bostadsforum)
Dessutom finns HomeAway.se som jag inte har någon erfarenhet ifrån, och aptnewyork.com som jag heller inte vet så mycket om.
Och vad ni än gör, håll er borta från Craigslist, det verkar livsfarligt!

Har du nåt tips på nån bra restaurang?
–  Här är mitt tips först och främst att snurra runt ett varv på min blogg eller någon av de andra bloggarna jag länkat till för restaurangtips. Det är en djungel och restauranger ploppar upp och försvinner fortare än du hinner säga ”A table for two”. Vad som är bra är att det är sjukt lätt att hitta bra mat i New York, det är gott nästan överallt. Visst är det kul att gå på hypade restauranger men de minsta hål i väggen kan bjuda på hisnande smaker. Jag kan dock tillägga att jag aldrig blivit besviken på någon av Keith McNallys restauranger.
Vill man göra grundlig research så rekommenderar jag ett besök på nån av följande sajter:
ny.eater.com
Serious Eats
NY Magazine Restaurants

Hur vet man vad som händer i stan när just jag är där och vilka museum och sånt man ska gå på?
– Bra fråga! Surfa runt ordentligt på de här sajterna vettja!
NYC The official Guide
The village voice
Eventful
Timeout

Vilket flygbolag är bäst?
–  Och här vet jag faktiskt inte. Jag föredrar att åka med SAS för jag vet vad jag får och de flyger direkt, allt ingår i biljetten och inga konstiga avgifter tillkommer. En extra resväska a 23 kilo kostar bara 400 kronor extra vilket är tacksamt när man ska tillbaka över Atlanten.
Men jag har även flugit med Icelandair, Delta, British Airways, United och Continental och inte upplevt några större skillnader. Här finns det nog andra som har mer bestämda åsikter beroende på upplevelser. För mig är det priset och restiden som är den största faktorn  när jag väljer flygbolag.

Hur ska man åka från flygplatsen in till Manhattan då?
–  Är man två eller fler är det klart att man ska ta en taxi. Se till att ni har fått ett pris innan ni åker och var beredda på att det är ni som betalar vägtullar och dricks.
Jag landar oftast på Newark och brukar tycka att det är smidigt att ta bussen. Men de senaste gångerna har jag haft extremt dåliga erfarenheter av otrevlig personal och långdragna trafikarbeten som gör att man kan fastna i timmar i trafik. Men annars är bussen ok. MEN tro inte på att de tar kort, det är bullshit, ha alltid kontanter eller köp biljett i förväg.
Nu har jag testat tåget som går från Newark till Penn Station och det är faktiskt också oerhört smidigt och framförallt så blir man inte frustrerad för att man sitter fast i trafiken.

Hur ska man undvika turistfällorna?
–  Jag älskar hela New York och tycker att man minst en gång ska gå rakt i turistfällorna. Att stå på Time Square mitt i natten och bara ta in alla galenskaper är både det turistigaste och det coolaste man kan göra. Men mitt råd är att inte uppehålla sig allt för mycket i midtown, i alla fall inte på bekostnad av allt som finns på andra ställen på ön. Ta en dag till Time Square, Rockafeller Plaza, 5th avenue och 34th street. Strunta sen i det och utforska istället de norra delarna av Central Park, Upper West side, East Village och Nolita. Men mitt bästa ”Unvik turistfällan-tips” är att välja Top of the Rock istället för Empire State building. Bättre utsikt och avsevärt kortare kö.

Har du några shoppingtips?
–  Om man vill shoppa på de stora kedjorna så är det främst Broadway mellan 5th street och Canal, 34th street mellan 8th avenue och 5th avenue eller Lexington Avenue runt 60-gatorna som gäller. På 34th street ligger också Macy’s och på Lexington Bloomingdales. Mindre och mer unika butiker hittar ni bland annat i SoHo, Nolita och Williamsburg.
Jag har gjort en guide till hur man shoppar snorbilligt i New York. Läs gärna den!

Annons

»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s